Thematisch werken:
Per maand of periode werken we met een vast thema.
Hier kunt u zien met welk thema we werken, onze knutselwerkjes, de liedjes die we leren en de boekjes die we lezen.
Voor de BSO kinderen pas ik de thema's aan voor hun niveau. Ze mogen ook zelf beslissen of ze met een thema meedoen of dat ze liever wat anders gaan doen. Ik ga hierover regelmatig met ze in gesprek.
Dagritmekaarten:
Dit zijn kaarten met herkenbare afbeeldingen die bedoeld zijn om structuur aan te brengen in het verloop van de dag. De kinderen kunnen dan zien wat we gaan doen en in welke volgorde. Ook leren ze hier door te benoemen wat ze zien op de kaarten. Het stimuleert ook de taalontwikkeling, omdat je met de kinderen gesprekken voert over de plaatjes en je vooruit kijkt.
Daarnaast geeft de structuur van deze kaarten een gevoel van veiligheid en rust bij de kinderen. Ze weten wat hun te wachten staat, waardoor ze zich zekerder voelen en vrijer kunnen bewegen binnen de geboden structuur.
Bruintje de logeerbeer:
In de opvang werk ik met de logeerbeer Bruintje de beer. Hij mag geregeld bij een kindje gaan logeren als het kind eraan toe is. Bruintje gaat altijd op stap met zijn logeertas en dagboekje. Hierin kan de ouders de belevenissen en foto's zetten over wat Bruintje allemaal meemaakt. En dat is best veel hoor. Hij heeft het altijd naar zijn zin.
Voor de kinderen is het leuk om Bruintje mee te nemen. Ze leren op hun manier het verzorgen van in dit geval Bruintje, maar ook gewoon gezellig spelen en wie weet worden er wel geheimpjes gedeeld met Bruintje.
Speelhoekjes:
Geregeld hebben we in de opvang nieuwe hoekjes. Deze worden aangepast aan het thema of aan de ontwikkeling van de kinderen. Deze hoekjes worden ook gewisseld. Zo leren de kinderen steeds nieuwe dingen en worden ze door nieuwe hoekjes ook geprikkeld in hun fantasie en ontwikkeling.
Zo hebben we een keukentje, de poppenhoek, maar ook diverse seizoenshoekjes. Geregeld wisselen deze hoekjes elkaar af. We kunnen een winkelhoek maken maar ook een ziekenhuishoek. Hierin werken we met materiaal die ze ook kunnen herkennen van thuis en in de winkel.
Educatief materiaal:
In de opvang is ook educatief materiaal aanwezig. Dit is onder andere telmateriaal of materiaal waarmee logisch nagedacht kan worden. Denk aan diverse puzzels, mozaiekmateriaal. Met elk thema besteden we ook aandacht aan de hoofdletter. We kijken dan welke woorden er bij horen.
Op de muur hangt in het thema van Woezel en Pip een zon en wolkjes. Hierop kunnen de kinderen de cijfers 1 tot en met 5 zien. Ook zijn er stippen op geplakt zodat ze zelf kunnen tellen. Daarnaast hebben we een grote boekenkast vol met verschillende boekjes om te lezen en voor te lezen voor de kinderen.
Genoeg te leren dus.
Lekker buiten zijn:
Als het droog weer is zijn we geregeld buiten te vinden. De kinderen kunnen heerlijk in de tuin spelen met divers speelmateriaal. Zo hebben we een water- en zandtafel, ballen, hoepels, maar ook diverse (loop) fietsjes. In het voorjaar doen we met de kinderen diverse groenten en fruit planten, zodat we deze zien groeien en er later ook lekker van kunnen snoepen. We kunnen deze zelf planten en oogsten in onze eigen moestuin.
Daarnaast gaan we geregeld een stukje wandelen met de twee of vier persoonswagen. En wat kunnen we dan onderweg veel zien. We leren heel veel over de natuur en de seizoenen.
Ook maken we geregeld (als het kind aantal het toelaat) een uitstapje naar de kinderboerderij, kaasboerderij Schellach of gewoon diertjes kijken bij Groenrijk. Een boodschapje doen we ook geregeld.



Maak jouw eigen website met JouwWeb